Je bent (niet) wat je denkt!

Helaas hebben vele onder ons een hoofd wat constant aanstaat. Ik krijg zo vaak te horen; zat er maar een power button op! Het is een feit dat wij van nature denken, maar sommige overdenken. Tot aan het piekeren toe.
En vaak denken we in een negatieve modus.

Van oudsher hebben wij een oer brein.  Dit wordt ook wel eens het reptielenbrein genoemd. Het brein beschikt over een ingebouwd vlucht-, vecht- of bevriesmechanisme.

Dit mechanisme was perfect in de periode toen wij nog als jagers actief waren en ons territorium moesten delen met wilde dieren (en soms ook wilde mensen). Als er gevaar op de loer lag kon er door middel van dit oer brein snel worden geschakeld naar vlucht, vecht of bevries modus. Bij dieren is dit nog steeds heel actief aanwezig. 

In onze moderne tijd is deze levenswijze al lang achterhaalt. Echter, het oer brein (monkey mind) met ingebouwd vlucht, vecht of bevriesmechanisme is nog steeds als een soort van overlevingsmodus in ons aanwezig.

Veel mensen ervaren vandaag de dag een vorm van stress, of angst(en). Onder invloed van stress ontstaat er een lichamelijke reactie wat verantwoordelijk is dat dit oer brein wordt geactiveerd.  Het lichaam kan een korte piek van stress, zoals dit zich in de oertijd voordeed, prima handelen. Als dit echter te lang duurt kunnen er (chronische) lichamelijke klachten, of erger ontstaan. Hierdoor is de functie van het oer brein volledig uit zijn context getrokken. Als mens zijnde zijn wij door onze moderne maatschappij veel te ver van onze eigen natuur verwijderd geraakt.  We jagen of verzamelen geen eten meer maar zoeken iets te eten in een volgestouwde koelkast. Ook zijn we niet meer gewoon om te voelen wat goed voor ons is. We worden overspoelt met allerlei raad en goedbedoelde adviezen. Nemen klakkeloos alles als waarheid aan zonder te onderzoeken wat onze waarheid is. En hier komt dat oer brein, wat ik vanaf nu ego noem, weer om de hoek kijken.

Ons ego in van kind af aan geprogrammeerd en geïndoctrineerd met input van buiten af. Zij het van onze ouders, verzorgers, leerkrachten, vrienden, werkgevers, media, noem het maar op. Daarnaast bevat het ook nog dat fantastisch stemmetje wat de tand des tijds heeft overleeft en ons voor al het 'gevaar' waarschuwt in de vorm van; Dat is eng!
Dat kan jij niet! Wie denkt je wel wie je bent? Hier voegen we nog een dosis aannames, overtuigingen van anderen die in ons hoofdje een heel eigen leven hebben gekregen aan toe en het plaatje in compleet. Er is een brein gecreëerd wat disfunctioneel reageert met te zijner tijd lichamelijk klachten als gevolg.

Is het je ooit opgevallen dat wij meester zijn in doemdenken? Negatieve gedachten ploppen 10 x zo snel op in plaats van positieve gedachten. Let er maar eens op. En weet je ook dat jij dit deels  (eigenlijk helemaal) met jouw gedachtenpatroon zelf creëert? Je kent vast de uitdrukking; ' één komt nooit alleen', toch? Logisch hé, als gedachten krachten zijn. 
Hoe negatiever jij denkt des te meer negativiteit zal jij in jouw werkelijkheid creëren. Hierdoor ontstaat de welbekende negatieve spiraal waar het blijkbaar moeilijk is om uit te komen. Goed nieuws! Het is helemaal niet moeilijk en je kunt dit helemaal zelf. Ga jezelf eens een ander verhaal vertellen. Stap uit die slachtofferrol! 
Neem je verantwoording en ga je kracht en jouw leven weer opeisen. 

Heb je hulp en tools nodig? => check hier info over de training  Grip op Jouw Ik